top of page

Mit jelent az egészség?

“A legtöbben természetesnek vesszük a testünket és a jó egészségi állapotunkat. Sőt, nem is érezzük magunkat “egészségesnek” mindaddig, amíg meg nem betegszünk.” - Jan Chozen Bays

Hasonlóképpen vagyunk lényünk többi rétegének egészségével is. Bár ezek nem igazán kezelhetőek külön, hiszen a fizikai, mentális és lelki állapot ugyanannak a dolognak a különböző sűrűsödöttségű megnyilvánulásai. Ezek egymástól nem szétválaszthatóak, csupán az egyiket szabad szemmel könnyebb észrevenni, vagy érzékelni: a testi tünetek, a test betegségei látványosabbak, kívülről is láthatóak, ellentétben a mentális vagy lelki rétegekkel.


A betegség sokkal inkább egy változás, amit valamilyen berögzült oknál fogva deviánsnak tartunk, valami bajt, rosszat szimatolunk és szeretnénk visszaállítani a megszokott állapotát. "Ugyan mikor érezzük azt, hogy éppen jól jönne egy migrén vagy úgy megkívánunk egy náthát?" - hogy dr. Buda László találó megfogalmazását említsem. "A test egy tükör, metafora" Valójában semmi sem történik fizikai szinten, ami finomabb szinten előtte meg ne jelent volna. Hogy lehet mégis az, hogy ezekről nem tudunk? Úgy, hogy legtöbbször a tudatalattiban zajlanak le, oda pedig ritkán világítunk be a tudatosságunk lámpásával, vagy éppen nincs rá eszközünk, hogy ezt megtegyük.Fotó: saját, La Jolla, Kalifornia


A teljesség felé


A lelki egészség szó szerint is az, ami: egész-ség. Teljesnek lenni abban, amit megélünk, megtapasztalunk, érzékelünk a világból, ami történik velünk, a testünkben, megjelenik a gondolatainkban és amit a szívünkben érzünk. Ez időnként tartalmaz általunk jónak, kellemesnek, kívánatosnak, vagy éppen rossznak, fájdalmasnak, kellemetlennek is tűnő dolgokat. Ezek egésze adja a teljességet, az egész-séget és ekképpen az egész-ségünk attól függ, van-e kapacitásunk ezen sokrétű és változatos tapasztalásokat magunkévá tenni és elfogadással mintegy átölelni, megélni és integrálni.


Tapasztalatom szerint a következő 3 egyszerű, ámde kitartó gyakorlást igénylő módszer sokat segíthet ezen kapacitás fejlesztésében az egész-ségre való törekvésünk során:


1. Kimondani azt, ami van

Túlmagyarázás, mentegetőzés, panaszkodás és bírálat nélkül, egyszerű, ámde szeretetteljes szavakkal megfogalmazni és kimondani azt, ami van. Pl. halálesetnél, kellemetlennek tűnő vagy épp szégyenletes helyzetekben is szavakba önteni azt, ami már amúgy is itt van. A feszültség, a nehézség abból származik, hogy nem mondjuk ki, ami nyilvánvaló. Ez a kint és bent feszültsége és ellentéte, ez ami nehéz, nem pedig az, ami megtörtént! A saját ellenállásunk szüli a valódi nyomorúságot.


2. Megélni és kifejezni az érzelmeinket


Örömöt, félelmet, szomorúságot érzek, szerelmes a szívem, elkeseredettséget érzek. Az érzelmek természetesek, hiszen emberből vagyunk, kerüljünk velük kapcsolatba és kommunikáljuk őket! Ha fáj, sírjunk, ha feszít, menjünk el kiabálni egy kieső helyre, ha öröm van a szívünkben, nevessünk! Emlékezzetek a kisgyerekre, aki egyik pillanatról a másikra képes váltani ezekből. Megélni és nem beleragadni.


3. Jelenlétet gyakorolni


Az éberség, a tudatos jelenlét tágasságot kínál. Mind ez, mind a meditáció gyakorlása egy csodálatos felfedezést rejt: teret két gondolat között, amelyben már nem automatikusan következik a gondolatból a cselekvés, hanem lehetőséget kapunk arra, hogy a gondolatot tudatosítva és megfigyelve a cselekvést szabadon elvégezzük, avagy sem! Képesek leszünk ránézni arra, ami a fejünkben kavarog és időnként azt is megtanulhatjuk, hogyan távolodjunk el ettől és alakítsunk a cselekedeteinket tudatosan, a robotpilóta üzemmódtól eltérően, a berögzült, automatizált mintáinkat elhagyva, az itt és most, a pillanat igényeihez szabva. S talán ebben a megfigyelésben és gyakorlásban azt is megpillanthatjuk, hogy van valaki, aki a gondolatokat, az egész világot folyamatosan, kitartóan és csendben figyeli. S amíg a lelkünk is tud időnként beteg lenni, ez a csendestárs kívül esik az egészség-betegség kettősségén, a változásokon, egyszerűen és nyugodtan figyeli a test, szellem és lélek változásait.


Ez a változatlan vagy Te.

 

Tegnap volt a lelki egészség világnapja, ennek kapcsán osztottam meg ezt a pár gondolatot.

 

Programjaimon, egyéni és csoportos coachingjaimon a teljesség felé kísérem a velem együtt tartókat, hogy olyan életet élhessenek, ami társadalmi elvárásoktól függetlenül belső szabadságból fakad. Ha hív és kíváncsi vagy, itt megtalálsz.

Comments


bottom of page