top of page

Multikulti hagyományok - Húsvét

Húsvéti kalácsot akkor kezdtem sütni, mikor külföldre költöztem. Ekkor kezdett el foglalkoztatni, hogyan tudom életben tartani és a saját képemre formálni a hagyományokat. Jelentősége lett, hiszen nincs körülöttem locsolkodás, nem folyik a csapból is a húsvéti sonka és nincs helyettem, aki elkészíti a terített asztalt.


Évről évre alakul, mi hogyan ünneplünk és mi az, amit egyáltalán szeretnénk ünnepelni. Tegnap a repülőn hazafelé nyitottam egy Keep Notes-ot és gyorsan összeírtuk, nekünk mi jelenti idén a húsvétot a mi kis közegünkben. Lett belőle kalácssütés, húsvéti brunch, virágkosár-ültetés, avokádós pirítós, pihenés, színes tojások, és spontán tojásfa a teraszon.


A multikulti menüt a nagymamám recepteskönyve, Chili & Vanilia - Mautner Zsófi konyhája húsvéti receptjei, az amerikai Whole Foods Market húsvéti és pészahi receptajánlója es a kedvenc aktuális. német magazinjaim ihlették.


Úgy találom, lehetséges saját hagyományokat teremteni kultúrától, nemzetektől, vallásoktól függetlenül (vagyis épp azoknak az összességével), egy közös elemet figyelembe véve: ez pedig a szeretet, az élet ünneplése. Minél több mindent engedek be és integrálok a világomba, hagyományok terén is, annál nagyobb lehet gazdagságom.

Visszatekintve a kalácsokra szépen látom a fejlődést és az ívet, amit leírtam a külhoni létezésem alatt. Lassan, és biztosan lépdelek a felé, ami élettel tölti meg a tüdőmet és lelkesedéssel a szívemet. - írtam két éve. Azóta is töretlenül haladok ezen az úton. Ma délelőtt a liszt mérése közben boldogan konstatáltam, mennyi gazdagság és ölelő mélység van az életemben, végeláthatatlan a sora annak, mennyi mindenért és mindenkiért érzek hálát és hová jutottam a Gömbkonyhától, ahol tizenpár éve ennek az oldalnak a blog-elődje indult. Most az írásokat visszaolvasva is nehezen tudtam szelektálni, mit osszak itt meg, annyi kedves emléket találtam. Végül erre a két éve született írásra jutottam és a kalácsok fotóira, időrendben 2017-től kezdődően, Michigan-ből indulva Berlinig.


Kívánom Nektek is legyen olyan az ünnep, amilyet szeretnétek és bátran kísérletezgessetek, mert nincs egy jó, hanem minden lehet jó!


Kellemes ünnepeket, boldog nyuszit! 🐰
Comments


bottom of page